Да дарим заедно животоспасяваща апаратура за недоносените бебета

Необходима сума
50000 лв.
набрани 57761.36 лв. до момента
MOD_JGIVE_MORE_THAN_HUNDRED %

От какво имат нужда недоносените бебета, за да оцелеят?

1 на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България, като в някои градове недоносените бебета са много над средното за страната - близо 18%. 6000 недоносените бебета всяка година се раждат твърде рано и неподготвени за живот извън майчината утроба. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят. За съжаление в някои населени места в България неонатологичните отделения не са достатъчно добре оборудвани за нуждите на своите най-малки пациенти. От 2012 г. до сега, фондация “Нашите недоносени деца” е дарила животоспасяваща апаратура в повече от 30 отделения в страната. Апаратурата за недоносените бебета обаче се използва активно и се амортизира бързо, за това ние непрекъснато се опитваме да отговарим на техните нужди до колкото ни позволяват силите като родителска организация.

 

 

 

Каква е необходимата апаратура и как помага на недоносените бебета?

Фондация “Нашите недоносени деца” е в постоянен контакт с екипите на неонатологичните отделения в страната, които се грижат за недоносени и високо-рискови новородени. В работата ни по всяка кампания ние правим проучване сред отделенията в цялата страна, включително сред малките населени места. След проучване на фондацията, проведено през октомври 2018 година, се откроиха няколко основни вида апаратура, от които отделенията изпитват сериозен недостиг.

Въпреки че кувьозите са сред най-популярните при организиране на подобни кампании и разбира се, крайно необходими за всяко отделение, оказва се, че има не по-малка нужда от реанимационни маси, термолегла, монитори за следене на жизнени показатели, пулсоксиметри, инфузионни помпи, включително, за голямо наше изумление - консумативи като например по-качествени тръби за интубиране на недоносените бебета. В рамките на кампанията “Големи чудеса за малките герои” набираме средства, за да гарантираме, че недоносените бебенца ще получат най-добрата медицинска грижа и достъп до съвременна апаратура, независимо в коя точка на България са родени. Разчитаме на вашата помощ, за да направим това възможно.

---------------

Скъпи приятели,

Истински щастливи сме, че благодарение на всички Вас успяхме да достигнем поставената от нас цел за набиране средства по кампанията „Да дарим заедно животоспасяваща апаратура за недоносените бебета“. 

Общата набрана сума е 57 761.36 лв.

Благодарение на Вашата подкрепа в рамките на кампанията средствата са разходени за закупуване на:

 • Високотехнологичен кувьоз от ново поколение на утвърдената марка Дрегер за неонатологичното отделение към МБАЛ Търговище, гр. Търговище на стойност 12 882 лв. В болницата се раждат средно около 620 бебета годишно, като 10% от тях са недоносени, а процентът на бебета нуждаещи се да бъдат поставени в кувьоз е още по-голям. 

  Д-р Едрева, завеждащ отделението по неонатология споделя, че „този инкубатор ще осигури гарантиран топлинен комфорт и кислороден поток, което е изключително важно за прецизиране на лечението на новороденото. Благодарение на него специалистите ще могат да оказват качествена, съвременна и на високо ниво неонатологична помощ и подкрепа за новородените, които се раждат в МБАЛ Търговище и имат нужда от интензивно лечение.“

 • Пандемията COVID-19 сложи своя отпечатък върху всички нас и ни постави в изключително предизвикателна ситуация. За всички нас сигурността на нашите лекари беше и все още е от първостепенна важност. Ето защо със сумата от 14 014 лв. закупихме и дарихме защитни предпазни средства за медицинските екипи в 17 неонатологични отделения в страната, които ежедневно се борят за живота на най-малките пациенти. Заедно дарихме защитни костюми за многократна употреба от висок клас, защитни очила, предпазни шлемове, дезинфектанти, медицински ръкавици и маски. 

  Отделенията, които получиха даренията са:

  Клиника по неонатология СБАЛДБ ЕАД, гр. София
  Национална кардиологична болница, гр. София
  УМБАЛ Свети Георги ЕАД, гр. Пловдив
  СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна" ЕООД, гр. Варна
  МБАЛ „ПУЛС" АД, гр. Благоевград
  "Университетска многопрофилна болница за активно лечение д-р Г. Странски" ЕАД, гр. Плевен
  МБАЛ Смолян, гр. Смолян
  "Многопрофилна болница за активно лечение - Добрич" АД, гр. Добрич
  "Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Иван Селимински - Сливен" АД, гр. Сливен
  МБАЛ „ШУМЕН" АД, гр. Шумен
  "Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Проф. д-р Стоян Киркович" АД, гр. Стара Загора
  МБАЛ " Д-р Стефан Черкезов" АД, гр. Велико Търново
  "Многопрофилна болница за активно лечение - Силистра" АД, гр. Силистра
  МБАЛ Проф. Д-р П. Стоянов, гр. Ловеч
  МБАЛ Д-р К. Попов ЕООД, гр. Карлово
  УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе
  II САГБАЛ "Шейново", гр. София

 • "Многопрофилна болница за активно лечение "Национална кардиологична болница" ЕАД получи дарение на 2 броя перфузори SP-3 от доставчик „Медилинк-2001“ ЕООД на обща стойност 2 360 лв.

 • Кувьоз за Национална кардиологична болница, гр. София на стойност 12 600 лв. 
 • Мобилно устройство за пречистване на въздуха в неонатологично отделение към МБАЛ Силистра, гр. Силистра на стойност 3 120 лв. 
 • 3 броя пулсоксиметри за неонатологично отделение към МБАЛ "Пулс", Благоевград, на обща стойност 1 710 лв.
 • Венус скенер и 2 броя пулсоксиметри за неонатологичното отделение в МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски”АД, гр. Кърджали на обща стойност 3 529 лв.
 • Пациентски монитор и перфузор за неонатологичното отделение към УМБАЛ "Д-р Георги Странски", гр. Плевен на обща стойност 2 830 лв.
 • 2 броя пулсоксиметри и 2 броя перфузори за неонатологичното отделение към „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. Иван Митев“ ЕАД на обща стойност 3 500 лв.
 • 2 броя пулсоксиметри за неонатологичното отделение към СБАГАЛ "Проф. д-р. Д. Стаматов – Варна“ ЕООД, гр. Варна на обща стойност 1 140 лв.
   
  Благодарим на всички Вас – хора с големи сърца, че ни помагате заедно да създаваме една по-добра среда за медицинска грижа и лечение на недоносените деца.
Име и фамилия Общо Последни Начин на плащане
Анонимен дарител 20 лв. 20 лв. Byorder
Анонимен дарител 23427.36 лв. 18189 лв. Byorder
Петя Тодорова Димитрова 450 лв. 450 лв. Byorder
Снежана Иванова 450 лв. 450 лв. Byorder
Моника Вандарова 800 лв. 800 лв. Byorder
Няма намерени данни, отговарящи на Вашето запитване.

Да дарим заедно животоспасяваща апаратура за недоносените бебета

Необходима сума
50000 лв.
набрани 57761.36 лв. до момента
MOD_JGIVE_MORE_THAN_HUNDRED %

Подкрепи недоносените бебета сега!
Избери от 3 активни кампании.

Подкрепяме недоносените деца и техните семейства. Усилията ни са фокусирани към осигуряване на комплексна подкрепа за най-малките и уязвими пациенти - от раждането им, през престоя в болница, до грижата след изписването. Избери каузата, която смяташ за най-важна!
Медицинска апаратура

Медицинска апаратура

Липсата на апаратура може да застраши живота на бебето
Семейни стаи в болниците

Семейни стаи в болниците

Защото бебето има нужда от своите родители
Семеен Център Малки чудеса

Семеен Център “Малки чудеса”

Защото всяко бебе има право да развие пълния си потенциал

Онлайн платформа "Големи чудеса за малките герои" | Кампания на фондация "Нашите недоносени деца" 2018

Back to Top