Семейни стаи - да дарим повече прегръдки на недоносените бебета

Необходима сума
30000 лв.
набрани 9985 лв. до момента
33% Complete

Защо изграждаме семейни стаи в неонатологичните отделения в страната?

Защото знаем колко е важно за всеки родител да бъде близо до бебето си, когато то се бори за живота си. Защото самите ние сме майки, родили преждевременно и помним чувството да сме разделени от децата си месеци наред. Защото всяко бебе заслужава възможността да бъде в прегръдките на мама и татко, докато порасне достатъчно, за да напусне болничното отделение. Съвременната наука доказва недвусмислено значителните ползи за недоносените бебета да бъдат гушкани:

 • стабилизиране на сърдечния ритъм и дишането;
 • по-добро развитие на мозъка;
 • по-ефективна терморегулация;
 • по-спокоен сън;
 • по-добро развитие в първите 24 месеца от живота;
 • по-ниски нива на стрес;
 • облекчаване на болката и физическия дискомфорт.

 

 

 

Кои са болниците, в които вече сме изградили семейни стаи?

До този момент с подкрепата на дарители и корпоративни партньори успяхме да изградим семейни стаи в отделенията в Майчин дом - София, СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД София и Велико Търново (благодарение на “Тройка на разсъмване” и “Повече българчета за България”), а след това в УМБАЛ Пловдив, Сливен и Русе. Спомогнахме и за сформиране на кът за кенгуру-грижи и кърмене в новата семейна стая в отделението в Бургас. 

Появата на коронавируса през 2020 година, промени изцяло начина ни на живот, а неонатологичните интензивни отделения бяха изправени пред трудния въпрос как да предпазят най-крехките малки пациенти. Въпреки всички трудности в този период успяхме да изградим 2 семейни стаи в Стара Загора и кът за кенгуру-грижи в Търговище. Започнахме 2021 година със семеен кът за кърмене и кенгуру-грижи в град Пазарджик. Оборудвахме и още 10 къта за кенгуру-грижа в 8 града - Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Шумен, Смолян, София, Благоевград

Съвсем скоро, ще добавим към този списък и още две семейни стаи – в Плевен и Шумен

Стойността на една семейна стая се определя в зависимост от нуждите на отделението – дали помещението трябва да бъде изцяло ремонтирано, дали трябва да се изгради санитарен възел в/към него, може да се наложи смяна на дограмата, да се закупи обзавеждане, допълнителни аксесоари и разбира се да се изгради с много любов. За съжаление цените на ремонтните дейности, а и на всичко необходимо за оборудването значително се повишиха през последните години.

Като инвестиции последните две стаи върху, които работим, възлизат на средна стойност около 25 000 лв. Нашите усилия в посока семейно-ориентирана грижа, обаче не свършват само с изграждането на семейни стаи. 

Това са пространства, в които се случва магията на докосването, комуникацията, свързването, грижата, изгражда се доверие между семейството и медицинските екипи. Ето защо за нас е изключително важно не само да ги изградим, но и да се грижим за тяхната поддръжка. Поставили сме си задачата регулярно да актуализираме или надграждаме оборудването, когато има такава необходимост, с което да допринесем за комфорта на семействата и техните недоносени бебета. Бихме искали всяка стая да разполага с:

 • Болничен клас помпа за изцеждане и кърма и необходимите консумативи към нея
 • Стерилизатори
 • Автоматични диспенсъри за дезинфекция на ръцете
 • Малък хладилник
 • Климатик
 • Пречиствател за въздух
 • Спално бельо
   

За да продължим усилията си в тази посока, се нуждаем от Вашата подкрепа, за да разкрием все по-голям брой стаи и в останалите отделения в страната, защото всяко бебе от всяка точка на България заслужава да бъде максимално близо до своето семейство. 

От създаването си активно работим в посока повече информираност на родителите, както и съвместна работа със здравните експерти, относно изключителните ползи, които методът кожа-до-кожа носи за бебетата, но и за техните семейства. Все повече усилия влагаме и в работата на нашите специалисти по ранно детско развитие, които да подкрепят медицинските екипи на терен в болницата, за да може повече бебета да получат така ценната кенгуру-грижа. 
Име и фамилия Общо Последни Начин на плащане
Анонимен дарител 450 лв. 450 лв. Byorder
Анонимен дарител 100 лв. 100 лв. Byorder
Анонимен дарител 20 лв. 20 лв. Byorder
Анонимен дарител 800 лв. 800 лв. Byorder
Анонимен дарител 50 лв. 50 лв. Byorder
Няма намерени данни, отговарящи на Вашето запитване.

Семейни стаи - да дарим повече прегръдки на недоносените бебета

Необходима сума
30000 лв.
набрани 9985 лв. до момента
33% Complete

Подкрепи недоносените бебета сега!
Избери от 3 активни кампании.

Подкрепяме недоносените деца и техните семейства. Усилията ни са фокусирани към осигуряване на комплексна подкрепа за най-малките и уязвими пациенти - от раждането им, през престоя в болница, до грижата след изписването. Избери каузата, която смяташ за най-важна!
Медицинска апаратура

Медицинска апаратура

Липсата на апаратура може да застраши живота на бебето
Семейни стаи в болниците

Семейни стаи в болниците

Защото бебето има нужда от своите родители
Семеен Център Малки чудеса

Семеен Център “Малки чудеса”

Защото всяко бебе има право да развие пълния си потенциал

Онлайн платформа "Големи чудеса за малките герои" | Кампания на фондация "Нашите недоносени деца" 2018

Back to Top